Jostain käsittämättömästä syystä mun alko tekeen mieli Runebergintorttuja, vaikken oikeista, aidoista sellasista tykkääkkään ! Viina viinana, kahvi kahvina ja suklaa fazerin sinisenä, on mun motto...
Hiukan siis muokatulla reseptillä ratsastaen ja sinneppäin Runeberginpäivää kunnioittaen, mun torttu (tekemä siis ;)...

Kohtuullisen perinteinen, "vain punssi puuttuu" Runebergin torttu:

300 g   voita

1,5 dl   sokeria

1,5 dl   fariinisokeria

2 tl   vaniljasokeria

4   kananmunaa

3,5 dl   vehnäjauhoja

1,5 dl   kuivattua, murustettua sokerikakkupohjaa tai muuta vastaavaa

2 dl   mantelijauhetta

2 tl   leivinjauhetta

1 tl   ruokasoodaa

1 dl   kermaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Sekaan muna kerrallaan, vatkaten.
Kuivat sekasin ja reippaasti voimössön sekaan... lopuks joukkoon viel kerma ja se on siin :)
Paistoovuualla ei ol nii väliä, mut perinteisesti malli on tuo sylinteri... mut mikä tahansa muoto käy luonnollisesti =)
Mä voitelen vuuat vuokasprayllä ja tätä taikinaa ei parane laittaa vuokaan 1/3 enempää.
200 astetta ja  noin 15 min.

Kun tortut on jäähtyneet, ni ne kastetaan johonki sopivaan liemeen... pikasesti upotus siis puolenvälin kinttaalle niin, että pohjasta pidetään kiinni :)
Mä kaston nää vesi-grenadiini makusiirappi liemeen.

Tortun pinnalle tehdään vaikka kaupan valmissokerikuorrutteella ympyrä ja sen sisälle pruutataan esim. vadelmahilloa.


Näihin tein muuten saman massan, ku edellisiin... paitti puolet kermasta korvasin limetiivisteellä :)
Kostutusta en tehny ollenkaan, koska olivat ihan täydellisen kosteita jo ihan tällasenaan ja syödään kuiteski varsin nopsaan ;) Hillosilmänä lakkaa !
Nää nimettiin naapurin Rouvan kans Hepojoenmurretortuiks... eli suomenkielen kans näil ei ol mittää yhteist ;)

Herkullista Runeberginpäivää...